АРАБСЬКИЙ СТИЛЬ

Арабський стиль є одним із найяскравіших етнічних стилів у дизайні інтер'єру та архітектурі. Його формування та розвиток відбувалося під впливом ісламу, від чого вся самобутність арабо-мусульманської культури знайшла відображення в оздобленні будинку. Стиль поширений у країнах Аравійського півострова, а також у країнах, де прийнято іслам: Єгипет, Туреччина, Сирія, Палестина тощо.

Витонченість та розкіш, до якого тяжіє арабський стиль, стануть неординарною прикрасою кафе, ресторану, заміського будинку чи звичайної міської квартири. Неповторний колорит цього стилю приваблює безліч шанувальників у Європі та світі.

Відмінною рисою арабського стилю є його декоративність. Оскільки Коран забороняє зображення людей та тварин, в арабському інтер'єрі відсутні картини та скульптури. Основну роль у декорі відіграють численні орнаменти, які прикрашають стіни, предмети побуту, килими, зброю та ювелірні прикраси. Кожен елемент обробки виконаний з неймовірною деталізацією та точністю, що часом створює враження пересиченості дрібницями.

При облаштуванні арабського стилю у звичайній квартирі, достатньо обмежитися стилізацією вітальні чи спальні. Оскільки араби є кочовим племенем, дуже важливо відтворити у приміщенні відчуття кочового способу життя. Це може бути імітація намету, килими на стіні та зброя як декор. Особливо доречним буде використання над ліжком задрапірованих штор, що спускаються з-під круглого карнизу.

Стіни можуть бути оброблені натуральними тканинами з національним візерунком - оксамитом, шовком або парчою. Заміною можуть бути безшовні шпалери з аналогічних матеріалів.
Кольори, що використовуються в обробці, яскраві та насичені, наприклад, червоний, зелений, білий та синій. Червоний та золотий – національні кольори арабського стилю, що є ознакою багатства та благополуччя.

Синій колір використовується рідше, переважно при обробці ванних кімнат, кухні або у вітражах. Незвичайний за кольором інтер'єр поєднується з позолотою, сріблом або бронзою. Тут немає місця монотонним орнаментам та гладким поверхням. Перевага надається фактурним площинам.

В арабському стилі підлога традиційно застилає килимами з натуральної вовни. Для сидіння на Сході використовуються подушки, пуфи та валики.
Віконні рами зазвичай темно-коричневого кольору. Скло нерідко розписане вітражами з геометричним орнаментом. Штори покликані відтворити відчуття легкості, тому вибір текстильних матеріалів падає на тюль та шовк.

Оригінальні арабські меблі – скрині, низькі шафи, столики або комоди прикрашаються різьбленням, перламутром та позолотою. Нерідко вони вмонтовані у стіни та декоровані ширмами. Оббивка м'яких меблів має бути з атласу або оксамиту.

Важливу роль відіграють аксесуари. Це кальяни, зброя з інкрустацією, карбований посуд, східні музичні інструменти, книги в дорогих палітурках, ковані клітини для птахів, а також предмети ручної роботи. В арабському інтер'єрі можливе використання пуфів та подушок з візерунками, виконаних у техніці пэчворк.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.