БІДЕРМАЙЕР

Бідермайер, як стиль інтер'єру, виник на початку 19 століття, в середовищі буржуазії, та інша назва так і вимовляється «Буржуазний стиль». Свою назву цей стиль отримав від псевдоніма "Готліб Бідермейєр", який взяв собі німецький поет Людвіг Ейхродт. Слово «bieder» означає «простодушний, обивательський», тому псевдонім можна перекласти як «простодушний пан Мейєр».

Багато критиків закидають цей стиль міщанству та відсутності смаку, а прихильники запевняють, що він дорогий усім, хто цінує прості людські радості та сімейний затишок. В епоху бідермайєра будинок знову перетворюється на житловий, йде холодність і подоба внутрішнього простору архітектурному ансамблю, властиві ампіру. Інтер'єр того часу позбавлений чітких симетричних форм і пропорцій, вся увага спрямована на комфорт та затишок. Улюблений мотив – натуралістичні квіти на шпалерах, килимах та тканинах.

Це затишний та теплий дизайн інтер'єру, що приваблює своєю доступністю, відрізняється практичністю та свободою. В інтер'єрах бідермайєр, не потрібні дорогі меблі, занадто шикарний текстиль, дорогий декор, інтер'єр досить простий у виконанні. Меблі властиві цьому стилю, прості і зручні в повсякденному побуті. Головна вимога до меблів у стилі бідермайєр – зручність та функціональність. Декоративність відходить другого план. Саме завдяки розвитку цього стилю на світ з'явилися різні розсувні столи з відкидними стільницями, дерев'яні складні стільці, секретери з висувними скриньками, стільці, що трансформуються в бібліотечні сходи та інші.

Модним предметом меблів того періоду стає вітрина, засклена з однієї чи трьох сторін. У вітринах виставлялися домашні колекції та сімейні раритети. У цей же час у будинку з'являється «чиста кімната», призначена для прийому гостей, прикрашена декоративними предметами, акварелями, мініатюрами, вишивками та сувенірами, що демонструють добрий смак господарів будинку, часто ними ж і виконаними.

У такому інтер'єрі не потрібно використання особливого живопису, в дорогих золочених рамах. Натомість підходили прості нехитрі краєвиди, полотна в тонких простих рамках. Стіни обклеювалися шпалерами – білими чи візерунчастими. Популярними були візерунки із зображеннями квітів чи птахів.

Оббивка меблів віталася яскрава, в строкату смужку або в квіточку. Так само стилю властива розмаїтість домашніх рослин. Квіти найчастіше є показником затишку в приміщенні. Вікна оформлялися легкими мусліновими фіранками та важкими портьєрами з бахромою пензликами по краях.

Сучасний дизайн інтер'єру в стилі бідермеєр може стати притулком від усіх життєвих негараздів, де кожна річ шепоче про щось дороге і неповторне. Обставити свою квартиру в такому стилі не складно – багато меблевих виробників створюють щось «під старовину». Комоди, трюмо у поєднанні з м'якими шторами та картини міських пейзажів – і ваш будинок зразок буржуазного затишку.

Можна зробити простіше - прикрасити житло сувенірами та дрібницями привезеними з далеких поїздок, м'якими подушками, які змушують вас посміхатися і в яких затишно закопатися після довгого дня. Прекрасним доповненням стануть квіти в горщиках та клітка з канарками. Всі ці елементи створять атмосферу неповторного затишку, який хочеться повертатися вечорами.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.