СКАНДИНАВСЬКИЙ СТИЛЬ

На початку XX століття європейські країни стали виявляти велику цікавість до скандинавської культури та їх інтер'єрів. Це сталося не випадково: сувора і довга зима, коротке та прохолодне літо, круті дахи, маленькі вікна, нестача сонця та яскравих фарб у природі породили інтерес до затишного житла та красивих меблів. Цей інтерес майже переріс у культ, а теплий і затишний будинок, що стоїть на морозі серед снігів під зоряним темним небом, став символом благополуччя та успіху.

Скандинавський стиль увібрав у себе такі риси, як стриманість та деяку суворість, холодність і мовчазність, а також любов та повагу до природи. Тому інтер'єри в скандинавському стилі містять мінімум декору і виконані у світлих природних тонах із простих та натуральних матеріалів, але при цьому в самобутності цього стилю не відмовиш. У скандинавському стилі ми знаходимо спокій та впорядкованість. Його основними ознаками є натуральність, простота та природність.

У кольоровій гамі скандинавського інтер'єру, як правило, домінують білий та синій. Дуже активними є й інші кольори – м'яка приглушена зелень, різноманітні відтінки сірого, бірюзового, янтарно-жовтого. Загальний колорит інтер'єрів - світлий, як акварельний, з великою кількістю теплих тонів: жовтого, молочно-білого, світлої теракоти. Мабуть тому, що не вистачає природного сонячного світла, тепла та яскравих фарб у природі, а темної доби в надлишку, хочеться обстановку свого будинку наситити теплим і радісним кольором, створивши відчуття яскравого сонячного дня за вікном.

Одним із секретів при створенні ілюзії безмежного простору є використання одного кольору для стін, підлоги та стелі. Наприклад, гра з кольором може не лише об'єднувати, а й розмежовувати – наприклад, за його допомогою можна візуально виділити у спальні зону для роботи та відпочинку.

У скандинавському інтер'єрі простежується традиційна любов до природних матеріалів, насамперед до дерева, що поєднується із прагненням використовувати нові технології його обробки та нові матеріали. Дерев'яні поверхні добре гармонують зі стінами, обробленими цеглою або натуральним каменем.

У організації простору привертають увагу раціональність і лаконічність. Прямокутні, досить просторі приміщення, обставлені лише найнеобхіднішими меблями.

Всі меблі скандинавського стилю лише з натурального дерева. Якщо ви не плануєте обшивати їм підлоги чи стіни, зверніть увагу на дерев'яні рамки для картин та м'які меблі з оздобленням з натурального дерева. Основна вимога тут – максимальна простота, прямі кути та правильні форми. Переважна деревина світлих порід дерева - бука або вибілена дума, яка не фарбується, а лише полірується і покривається прозорим матовим лаком. Меблі повинні бути міцними і надійними, але не створювати відчуття масивності, чудово виглядають стелажі і вузькі пенали, а також «наскрізні» полиці для книг і сувенірів.

Особлива увага у північному інтер'єрі приділяється світлу. Багато світильників – візитна картка скандинавського дизайну. Будинок наповнений світлом: великі настільні лампи з тканинними абажурами, торшери, світильники стель різних форм і розмірів, точкові, укріплені на струні або металевому каркасі - їх багато в будинку і вони можуть бути виконані в різному стилі.

Для скандинавського стилю інтер'єру основним правилом залишається природність у всьому, аж до дрібниць. Для того, щоб уникнути відчуття надмірної суворості та аскетизму квартири, можна сміливо запозичити любов шведів до hand made. Дивані подушки, чохли для крісел, фіранки з підібраною за кольором вишивкою та оздоблені щільним домотканим мереживом привнесуть в обстановку особливий затишок та тепло справжнього сімейного вогнища, де так приємно збиратися всією родиною.

Ще одна відмінна риса північних інтер'єрів – велика кількість зелені: живі рослини в горщиках на підлозі, столах, підвішені на стінах.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.