ВІНТАЖНИЙ СТИЛЬ

Вінтажний стиль (від французького vintage – вино багаторічної витримки) – сучасний модний напрямок, заснований на поєднанні в інтер'єрі сучасних та старих антикварних предметів, а також штучно «старих» речей.

Для інтер'єрів у стилі вінтаж характерні всілякі поєднання природних матеріалів, кованого металу, латуні, дерева, кераміки, льону. Колірна гама переважно витримана у природних тонах. Доречне використання яскравих кольорів — червоного, зеленого, синього, які часто приглушені старовинними потертостями.

Для декорування будинку у вінтажному стилі підійдуть речі з «бабусиної скрині»: фарфорові скульптури тварин, химерні ляльки, старі плюшеві або ганчір'яні іграшки, посуд, мереживні серветки і т.п.

Урожай передбачає простір фантазії, не ставлячи жорстких рамок. І ніхто не посперечається, що такі інтер'єри тепліші, затишніші і гармонійніші, ніж витримані у строгому стилі. Найголовніше правило – уникати музейності та пам'ятати, що квартира призначена для комфортного проживання, а не для огляду старовинних цінностей.
Найчастіше оформити всю квартиру у вінтажному стилі важко, але виділити одне з приміщень, наприклад, спальню або кабінет цілком під силу. А можна обійтися декоруванням одиничним вінтажним предметом старовинним комодом або столом з різьбленими ніжками, чавунною праскою або самоваром. Вінтажний декор надає приміщенню класичного образу та історичної цінності.
Для вінтажного декору кухні можна використовувати покриті плиткою стільниці, ретро фартухи, старовинні хлібниці та фіранки з квітковим візерунком. Стіл та стільці з натурального дерева стануть вдалим стилістичним доповненням.

Найпростіше створювати інтер'єр у спальні. Ліжко з темного дерева, прикрашене ковдрою ручної роботи або вовняним в'язаним покривалом у поєднанні вишитими наволочками і простирадлами - це все вінтаж. Цілком доречним стане туалетний столик прикрашений серветками та кришталевими скриньками, а також невеликі порцелянові статуетки у вигляді птахів та квітів.

Особливу увагу при створенні інтер'єру вінтажу необхідно звернути на підлогу. Штучно зістарена дошка з невеликими вибоїнами у деревині виглядає неординарно та незвичайно. На сьогоднішній день актуальним залишається поєднання темного дерева венге або вибіленого дуба з яскравими стильними деталями.

Вінтажні інтер'єри, як правило, повністю або частково складаються зі старих чи антикварних речей. Але покупку справжніх старовинних меблів може дозволити собі далеко не кожен. Саме тому сучасні дизайнери охоче відгукуються на модні тенденції та створюють колекції меблів під старовину. А зістарити практично будь-яку річ можна завдяки сучасним технологіям.

Традиційно використовуються властиві антикваріату і добре піддаються старінню матеріали, як дерево, кераміка, кований метал, латунь, лляні тканини. Після обробки річ виглядає майже як handmade.

І ще – ніколи не бійтеся експериментувати, а просто спробуйте дати старим речам шанс прожити ще одне життя. І тоді, навіть звичайнісінький інтер'єр перетворитися на стильний простір.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.