КОЛОНІАЛЬНИЙ СТИЛЬ

Колоніальний стиль в інтер'єрі – це чудовий результат синтезу східної та європейських культур, що став наслідком колонізації. Екзотичний аромат та філософська символіка далеких країн поєднуються в ньому з європейською розкішшю та комфортом. Зрештою будь-яке новаторство рано чи пізно є класикою, а класика як відомо, ніколи не виходить із моди.

Індія, В'єтнам, Індонезія, Малайзія, Філіппіни та інші східні країни, колись завойовані європейськими колонізаторами, зберегли національні традиції, хоч і зазнали впливу західної цивілізації. Вишукані предмети східного інтер'єру протягом кількох століть завозилися колонізаторами до Англії, Франції, Іспанії, Португалії. Адаптувавшись до нових умов, вони міцно увійшли до європейської культури і стали невід'ємною частиною євродизайну.

В інтер'єрі «колоніального» будинку начебто торкаєшся вічності. Столи, обтягнуті крокодилячою шкірою, бронзові свічники, мармурові статуетки, комоди та скрині з дорогих порід дерева – всі ці атрибути багатого оздоблення приміщення зовні зовсім не відрізняються від тих, що створювалися століття чи два тому. Багато хто з них навмисно стилізований під антикваріат. Будь-яка річ – чи то мініатюрний шкіряний табурет, чи солідний письмовий стіл з безліччю ящиків – виготовлена вручну, що говорить про її особливу цінність.

Зі смаком підібрані колоніальні меблі здатні зігріти і «олюднити» будь-який інтер'єр. Так, мініатюрний різьблений столик створить оригінальну композицію в дуеті із простою металевою вазою, а столовий гарнітур із малазійського горіха стане окрасою просторої вітальні, оформленої у пастельних тонах.

Мабуть, родзинкою колоніального стилю є своєрідна «звіряча» тематика, коли стіл, комод, скриня і торшер повторюють контури тварин, наслідуючи їх пластику та звички. Слони, буйволи, мавпи та черепахи – це далеко не весь список мешканців колоніального інтер'єру. Ніжки диванів, крісел, столів часто імітують левині лапи, а спинки, підлокітники та інші деталі прикрашені фігурками слонів та гірських баранів. Тварини ніби грають із предметами обстановки.

Колоніальний стиль важко вмістити в суворі рамки і в залежності від географічного положення та роду занять колоністів у нього розвинулися свої різновиди. Так, вілли власників каучукових та цукрових плантацій мали свій власний стиль. Знаменитий низький стілець із відкинутою спинкою та завитими підлокітниками став символом вест-індських колоній. Основними елементами інтер'єру були стулчасті віконниці та плетені вентилятори, що рятували від полуденного сонця, а також масивні шафи зброї та буфети.

Абсолютно інша атмосфера панувала у колоніальних будинках Індії. Відмінні деталі - азіатські елементи та розкіш. Дзеркальні рами, столи та скрині прикрашали позолота та інкрустація зі слонової кістки. Індуська архітектура відобразилася в особливо химерних вигинах ніжок столиків, яскраві малюнки подушок, доріжки та гардини відтіняли темне дерево меблів. Холодну кам'яну підлогу встеляли турецькі та перські килими, придбані у подорожах.

Потреба бути мобільними, залишаючись при цьому елегантними, призвела до формування унікального стилю меблів – сафарі. Елементи побуту транспортувалися під час сафарі від одного табору до іншого на плечах носіїв. У таких умовах важко уявити переїзд важкої вікторіанської шафи з одного намету в інший, тому меблі були в основному розбірними, складними або зі знімними деталями, частенько з потайними ящиками.

Колоніальний дизайн квартири загалом поєднує в собі практичність та екзотичність. У меблях домінує нейтральна, наближена до природи, кольорова гама: коричневий, бежевий, солом'яний кольори. Текстиль та аксесуари відображали буяння та яскраві фарби тропічного лісу. Звірячі шкури, індійський дикий шовк та реалістичні рослинні орнаменти наближали колоністів до місцевої культури та традицій. Важкі дерев'яні свічники та столи-валізи були не тільки практичні, а й мали свій особливий шарм.

Звірячі шкіри використовувалися більше як теплі килимки, ніж мисливські трофеї. Одержимість колоністів 19 століття наукою відбилася і на інтер'єрі: засклений гербарій, телескопи та географічні карти прикрашали багато будинків. Тропічні рослини, типу пальм, папоротей та орхідей, теж знайшли своє місце у дизайні інтер'єру.

Існує й інший різновид колоніального стилю. Багато мандрівників надавали перевагу колоніям батьківщини і, повертаючись з далеких країн, привозили з собою сувеніри. Нерідко в одній кімнаті були сусіди африканська ритуальна маска і статуя Будди. Колоніальна обстановка іноді була романтичною, іноді абсурдною, але головною перевагою було те, що екзотичні елементи дозволяли здійснити подорож навколо світу, не виходячи за поріг свого будинку.

Колоніальний стиль Америці розвивався зовсім у іншому напрямі. Переселенці намагалися відтворити атмосферу батьківщини у своїх будинках. В результаті вийшов спрощений варіант європейських інтер'єрів. Меблі в грубуватому виконанні місцевих майстрів стали типовими, позбавлені витончених деталей. Використовувалися дешеві сорти дерева (сосна, липа), поверхня часто залишалася необробленою або просто пофарбована у світлий колір.

Як прикраса служив посуд, розставлений на полицях. Колірна гама обмежувалася пастельними тонами, що робило приміщення світлішим і просторішим. Улюбленим малюнком текстилю була клітка. У 20 столітті американський колоніальний інтер'єр переживає друге народження, але більше з патріотичних міркувань: жити так, як жили наші предки - батьки демократії.

Колоніальний стиль не асоціюється більше із завоюваннями минулих часів, а приносить у будинок екзотичну нотку. Для деяких це може стати нагадуванням про досконалі подорожі або передчуттям майбутніх поїздок. Колоніальний дизайн пропонує численні можливості комбінування предметів та деталей обстановки.

Якщо ви вирішили облаштувати вашу квартиру в колоніальному стилі, то перш за все важливо визначитися з домінуючим кольором.

• Приглушені червоні та жовті тони додадуть кімнаті затишок та теплоту.
• Для шикарного варіанта використовуйте білі та бежеві відтінки меблів
• Яскраві теплі кольори додадуть світло до кімнати
• Холодні світлі відтінки роблять приміщення візуально більшим.
• Темний, насичений колір стін акцентує увагу на меблів та аксесуарах.

Якщо ви вибрали яскравий колір для стін, то меблі повинні бути нейтральних відтінків і навпаки. Традиційно в колоніальному стилі використовуються темні дерев'яні меблі, які легко комбінуються з різними кольорами, текстурами та орнаментами. Подушки, гардини, балдахіни легко замінюються і дають простір уяві.

Ось кілька порад для успішного текстильного дизайну інтер'єру:
• Для маленьких кімнат краще підходять дрібні, неяскраві малюнки
• У великих кімнатах краще виглядають великі орнаменти насичених кольорів
• Краще не використовувати в оформленні кімнати більше одного великого малюнка
• Цікаво виглядає контраст між дрібними та великими малюнками на тканині
• Нейтральні кольори виглядають цікавіше в об'ємній фактурі (плед великої в'язки, килимок з великим ворсом)

Важливе місце в оформленні інтер'єру займають аксесуари, саме вони надають кімнаті індивідуальності. Навіть банальні дверні ручки можуть стати родзинкою. Свічки різних кольорів та розмірів створять приємну атмосферу. Вази для підлоги, кошики та підноси можуть стати відмінним місцем для зберігання дрібних речей. В'язанка хмизу, мальовниче каміння, свіжі фрукти та овочі додадуть частинку природи в інтер'єр. Загалом, природні матеріали домінують у колоніальному дизайні. Бамбукові жалюзі, плетена ширма або циновка прикрасять будь-яку кімнату.

Теплі тони та натуральні матеріали колоніального стилю створюють у кімнаті затишну атмосферу. Навіть у похмуру погоду здається, що до вас у будинок заглянув промінчик сонця. Створіть свій екзотичний куточок у сірих міських джунглях.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.