ФУНКЦІОНАЛІЗМ

Функціоналізм (від латів. functio - виконання, вчинення) широкий соціально-естетичний рух в архітектурі та прикладному мистецтві, що склалося в 20-х роках. XX ст. Його представники виступили за підпорядкування предметно-мистецького формоутворення вимогам сучасного технічного та суспільного прогресу.

Незважаючи на відмінності, представників функціоналізму поєднувало неприйняття еклектизму та декору, прагнення домагатися художньої виразності шляхом естетичного освоєння сучасних матеріалів та конструкцій, вимога створювати не просто абстрактні форми, а естетичне середовище для життєдіяльності людей.

Відтепер творці інтер'єрів виходили тільки з доцільності тієї чи іншої речі, того чи іншого приміщення, без жалю приносячи декоративну красу в жертву реальній користі.

Якщо ви противник зайвої розкоші і цінуєте помірність та зручність у всьому – дизайн інтер'єру у стилі функціоналізм для вас. Йому властиві прості форми, мобільні, багатофункціональні речі: крісло-ліжко, диван-ліжко, куточок, столик на роликах і т.п. На вікнах – акуратні жалюзі, можливі і штори. А ось на підлогу краще постелити килим зі строкатим візерунком, щоб менше був помітний пил.

Функціоналізм як стиль інтер'єру, безперечно, можна назвати дітищем індустріалізації. Він з'явився на світ у 20-х роках минулого століття в Німеччині, міцно вкоренився в інтер'єрах будинків, і досі залишається, мабуть, найпопулярнішим.

Цьому є своє логічне пояснення, адже головна ідея функціоналізму: зручність – насамперед. А в умовах стисненості простору житлових приміщень, досягти комфортних умов для кожного члена сім'ї буває досить проблематично. І функціоналізм успішно вирішує це завдання.

Простір використовується з максимальною ефективністю. У капітальних стінах влаштовуються ніші. Роблячи ремонт квартири в цьому стилі можна згадати про розсувні перегородки, які уможливлюють трансформацію простору, з'єднуючи воєдино або навпаки, розділяючи житлові зони.

Колір стін у стилі функціоналізму переважно білий, кремовий, фісташковий – вони зорово розширюють невеликий простір типового житла. Для цієї ж мети широко використовуються дзеркала. Вікна з легкими шторами або жалюзі дозволяють вільно проникати денному світлу, а його недолік компенсується безліччю сучасних світильників.

Для раціонального використання кожного сантиметра житла, активно застосовується мобільні, вбудовані та модульні меблі. Це столи та крісла на коліщатках, складні стільці, крісла-ліжка тощо. Кожен із предметів меблів виконує своє завдання.

Для функціоналізму характерний простий декор. Хоча цей стиль лаконічний і не терпить надмірностей, палітра кольорів надзвичайно різноманітна. У дизайні можна використовувати всю широту діапазону, за умови м'якості і сполучності кольорів один з одним.

Функціоналізм в інтер'єрі чудово підходить для людей, які вміють ефективно використовувати можливості, що представляються в житті.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.