ВІКТОРІАНСЬКИЙ СТИЛЬ

Вікторіанський стиль – умовна назва періоду в історії мистецтва Англії, за правління королеви Вікторії, у другій половині ХІХ століття. Завдяки бурхливому розвитку промисловості буржуазія багатіла і почала формуватися як клас. У цей час багато предметів інтер'єру, раніше доступних далеко не всім, набули масової популярності. Меблювання та декор будинків набули демонстративного характеру власного статусу та достатку. Подорожі та знайомство зі східними культурами також накладали певний відбиток на облаштування вікторіанського інтер'єру.

Характерною рисою вікторіанського стилю в інтер'єрі є еклектика, що поєднує в собі одночасно риси готики, бароко, класики та екзотичних мотивів. Цей стиль став поєднанням неперевершеної якості старовинних та класичних канонів. На своєму шляху вікторіанський стиль пройшов кілька етапів розвитку від громіздкої неокласики з хитромудрими орнаментами до англійської класики, з властивою їй респектабельністю та почуттям міри.

Інтер'єру у вікторіанському стилі притаманний певний ступінь деконструктивізму, коли кожне окреме приміщення може бути оздоблене та декороване у різній стилістичній спрямованості. Наприклад, бібліотеки та кабінети зазвичай оформлені в готичному стилі, будуари дам – у стилі рококо, а столові зали у – «орієнтальному стилі». Окремо предмет інтер'єру також може бути виконаний у різних стилях.

Вікторіанський стиль передбачає використання недешевих предметів інтер'єру та високоякісні оздоблювальні матеріали – адже все має виглядати дорого та гідно. Крім великих матеріальних витрат, цей стиль вимагає просторих приміщень з високими стелями.

Приступаючи до оформлення приміщення у вікторіанському стилі, спочатку слід визначитися з кольоровою гамою та кольором меблів. Як правило, меблі вибираються з натуральної деревини цінних порід світло-коричневого або темно-червоно-коричневого кольорів. Решта обробки може бути в блідо-рожевих, бузкових, червоно-коричневих та мигдальних відтінках.

Стіни можуть бути оформлені за допомогою штукатурки або тканинними шпалерами в смужку або з малюнком, що зображує бутони троянд, що розпустилися, реалістично промальованих птахів і тварин. Досить часто можна зустріти оформлення стін гобеленами або шпалерами зі складним орнаментом, що нагадує барельєф.

Як підлогове покриття використовується паркет з натуральної деревини або плитка з оригінальним візерунком або орнаментом. Віконні рами також виготовляються з натуральної деревини, переважно в готичному стилі. Двері – з масиву з декоративними деталями із латуні.

У вікторіанських інтер'єрах широко застосовуються квіткові візерунки, балдахіни, покривала, бордові драпірування з плюшу – загалом всі елементи, що допомагають відтворити атмосферу домашнього тепла.

Для штор використовуються найкращі портьєрні тканини, зібрані та прикрашені тасьмою з м'якими помпонами. При цьому важкі тканини обов'язково поєднуються з легшими мереживними фіранками.

Меблі в інтер'єрі, як правило, важкі і масивні, прикрашені різьбленням. Стільці, крісла та дивани мають об'ємні форми та щільну оббивку. Як додаткові меблі популярні скрині, комоди і підлоговий годинник. Невід'ємною частиною вітальні є камін та супутні йому аксесуари. Найчастіше він виконаний з червоного або чорного граніту, в класичному стилі під стать стіновим панелям. Вогонь закривається екраном, а сам камін відгороджується чорним металевим парканом висотою 40-50 см, з готичними шпилями.

Неодмінними атрибутами вікторіанського стилю в будинку є картини та годинники. Рами підбираються великовагові та об'ємні. Атмосфері стилю відповідають контрастні обстановці кімнати сюжети з портретами чи пейзажами. Вдалими аксесуарами інтер'єру можуть стати дзеркала на повне зростання, обрамлені в такі ж рами, як у картин.

Також, у справжньому вікторіанському будинку можна зустріти безліч вазонів, пуфів, ширм, попільничок з дорогого каміння або металів. Як декор використовуються «дрібнички»: китайські вазочки, опудала тварин, східні скриньки. Поверхні можуть бути прикрашені насиченим орнаментом із зображенням птахів чи рослин.

Однак не варто забувати про те, що вікторіанський стиль не терпить дешевизни, тому слід віддавати перевагу справжнім аксесуарам, тобто, якщо це антикваріат, то відповідній вартості. У будь-якому випадку гра коштує свічок, оскільки в результаті виходить теплий і затишний будинок, що є предметом гордості його господарів.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.