МОДЕРН

Модерн як рух у мистецтві, виник на рубежі XIX і XX століть у розвинених, з інтенсивним духовним життям країнах. Він ввів у дизайн інтер'єру принципово нові декоративні елементи, віддаючи перевагу перед конструктивними. У Німеччині та Австрії його називали «юнгендстилем», у Франції та Бельгії – «арт нуво», в Англії – «модерн», в Італії – «ліберті», у США – «стиль Тіффані».

Стиль передбачав використання найсучасніших для свого часу матеріалів та відрізнявся значною свободою при дизайнерському рішенні інтер'єру. Його творці вносили в дизайн інтер'єру всі найкращі досягнення минулих стилів та найвишуканіші та витонченіші ідеї свого часу.

Головною ідеєю модерну була ідея створення прекрасного, якого так мало в навколишньому світі, а його метою було перетворення життя естетичними засобами, своєрідне «зцілення життя красою». Маніфест модерністів – поєднати професійну художню творчість та виробництво побутових виробів.

В інтер'єрах стилю «модерн» часто зустрічається вільне планування, різні рівні підлоги, розширюються віконні отвори. Один із принципів роботи над інтер'єром – імпровізація на вибрану тему.

У декорі фасадів та інтер'єрів застосовуються візерункове керамічне облицювання, коване гнуте залізо з рослинними переплетеннями в декоративних ґратах та поручнях сходів. Широко застосовуються вітражі, найчастіше з абстрактним пластичним малюнком складних колірних тонів і відтінків, що не контрастують, але доповнюють один одного.

Дизайн інтер'єру в стилі модерн є єдиним цілим, різні візерунки повторюються в обрисах меблів, зображені на тканинах і можуть повторюватися в аксесуарах. Стіни приміщень покриваються химерними, асиметричними, примхливими лініями; стають барвистими, часто декоруються гіпсовою плоскорельєфною пластикою.

Серед улюблених поєднань – колір зів'ялої троянди та тютюнові, перлово-сірі, сіро-блакитні, курно-бузкові тони. Однак якщо вдасться знайти шовковисті шпалери або драпірування для вікна із зображенням квітучого маку або павича пера, чудернацькими квітами та комахами, екзотичними птахами точне попадання в стиль вам гарантовано.

Стилізований рослинний орнамент модерну домінує у декоративному оздобленні меблів. Паралельно розвивається конструктивна лінія у меблях, де елемент декору зведений до мінімуму. Слід пам'ятати, що меблі в стилі модерн були настільки ж незвичайні, як і кольорова гама стін та тканин.

Химерні звивисті обриси були властиві стільцям і кріслам, кушеткам та столикам. Меблі різного призначення шафи, комоди, полиці – можуть бути прямокутними, але з обов'язковим «естетством»: матовим склінням, витонченою фурнітурою.

До стилю модерн підійдуть сучасні м'які меблі, у вигинах локітників або малюнку ніжок яких простежується натяк на вигнуті лінії модерну.

Модерн – це дуже вишуканий та декоративний стиль в інтер'єрі та з його культом краси завжди сучасний. Казкова хитромудрість класичного модерну органічно вписується і в квартири сучасних багатоповерхових будинків, і в заміські особняки.

Причому однаково успішно можна відтворити обстановку типову для цього стилю початку минулого століття, так і адаптувати цей стиль до реалій часу. В цьому випадку в інтер'єрі допустиме використання сучасних меблів: наприклад, кухня з нержавіючих металів у поєднанні з деревом. Головне, щоб поєднання дерева і металу, що культивується модерном, не суперечило стилю, створюючи його новий сучасний варіант.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.