АРТ ДЕКО

Арт деко, розкішний, витончено елегантний та елітний стиль трансатлантичних лайнерів, сьогодні знову входить у моду. Арт деко з'явився як стиль у 1908-1912 роки, а розквіт досяг між 1925 і 1935 роками ХХ століття. У цілому нині цей стиль можна як останню стадію розвитку мистецтва періоду модерну чи як перехідний стиль від модерну до повоєнного функціоналізму, дизайну «міжнародного стилю». Останній розкішний стиль європейських столиць.

До цього такий стиль називали "джазовий модерн", "зигзаг модерн", "обтічний модерн" - останній термін відноситься до форм, що базувалися на обтічних силуетах автомобілів, кораблів і літаків. Це стиль, що поєднує в собі класичність, асиметричність та прямолінійність. У той же час він продовжує улюблені теми та мотиви модерну – звивисті лінії, незвичайне поєднання дорогих та екзотичних матеріалів, зображення фантастичних істот, форми хвиль, раковин, драконів та павичів, лебединих шийок та томних жінок.

Арт деко називають одним із художніх стилів, що з'єднують непоєднуване. Цей стиль заперечує аскетизм і мінімалізм, він свідомо орієнтований у минуле, прагне розкоші і найчастіше втілюється у поєднанні екзотичного та примітивного мистецтв. Прихильники цього стилю ігнорують масове промислове виробництво товарів, вибирають ексклюзивне виготовлення предметів. У фаворі виробу з цінних і дорогих матеріалів - шкіра зміїна, слонова кістка, бронза, кристали, екзотична деревина. Улюблені аксесуари – незвичайні твори єгипетської, африканської, китайської та інших екзотичних культур. Інтер'єр у стилі арт-деко може бути як елегантно-класичним, так і експресивно-етнічним. Головне – це ефектність, яскравість та розкіш сміливих поєднань.

Інтер'єр у стилі арт деко може сучасно та незвично поєднувати східні чи індіанські мотиви, елементи старовини із абсолютно новими шедеврами мистецтва. Використовуючи одночасно неокласичні форми та обтічність, граціозність та грайливість декору в стилі модерн, арт деко є втіленням монументальності та елегантності. Інтер'єри, оформлені в стилі арт деко, часто не мають закінченої композиції, а становлять суму окремих складових, причому кожна з них – ексклюзив або предмет мистецтва. Сьогодні цей стиль по праву вважається синонімом розкоші та ефектності.

Для інтер'єрів арт деко характерні прямі та ламані лінії, чіткість та графічність форм. З матеріалів використовують тканини, скло, бронза, кераміка, килими з незвичайними геометричними візерунками. Крім того, добре підходять віяла, фонтани, подіуми, ковані ґрати.

Арт деко – це політ фантазії та втілення розкішної функціональності. Почавшись із захоплення розкішшю та орнаментом, згодом арт деко додав до цього елементи функціонального дизайну. Саме цьому стилю належить створення перших обтічних стільців та крісел із сталевих трубок. Виразні форми "технічного дизайну" були запозичені у новітніх моделей автомобілів та локомотивів. Тому сьогодні нові зразки аудіо та відеотехніки стають неодмінними атрибутами інтер'єрів у стилі арт деко. Плазмові панелі, домашні кінотеатри чудово поєднуються з мармуровими стільницями та багатими оксамитовими драпіруваннями.

Дерев'яні меблі з хромованими ручками, скляні поверхні та дорога шкіра, що втілюють сучасний автомобільний та авіаційний дизайн – ось джерела натхнення цього стилю. Плюс усілякі коштовні прикраси, курильні та питні аксесуари, хромований кухонний посуд. Також, використовуються меблі зі світлої деревини, оброблені шкірою. Для обробки широко використовується мармур, скло та хромування для всіх видів домашнього обладнання.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.