ФЬЮЖН

Професійною мовою поєднання кількох традицій в одному дизайні інтер'єру називається фьюжн (від англійського fusion - змішання, злиття). При поєднанні предметів, кольорів і фактур у розрахунок беруться лише наші почуття до того чи іншого предмета обстановки. Стиль фьюжн організує наш простір так, щоб ми могли подорожувати крізь епохи та континенти, не виходячи з дому.

Чим ф'южн відрізняється від еклектики? На думку професіоналів, еклектика дає можливість наситити інтер'єр будь-якими предметами, але обезличить їх, а фьюжн – стиль, який дозволяє розмістити у просторі все, що завгодно і при цьому створити між різномасним предметами та елементами гармонійні зв'язки. Основна перевага стилю фьюжн – у його непередбачуваності. Єдина умова – всі елементи інтер'єру мають з'єднатися у цілий органічний житловий простір.

Ф'южн не можна назвати дорогим стилем дизайну інтер'єрів. Головне у стилі фьюжн – почуття міри, а воно є найвірнішим союзником економії. На що точно доведеться витратитися, створюючи інтер'єр своєї квартири в стилі фьюжн, так це на вирівнювання підлоги і фактурні стелі, придбання кількох видів шпалер і кольорів фарби, що поєднуються між собою.

При ремонті квартири використовуються всі доступні види матеріалів: натуральне дерево, мармур, бамбук, декоративний камінь, пластмаса, папір, скло, метал.

Ніколи не проходьте повз східні тканини. Недорогі відрізи можна використовувати як покривала та накидки; дорогі, наприклад, узбецьке вишиване сюзане, кріпіть над узголів'ями ліжок як витвори мистецтва. Також варто вчинити з китайською або японською вишивкою. Купуйте або замовляйте раму і прибирайте свою знахідку під скло, ця тканина того варте! Порада-застереження: у хорошому інтер'єрі мають бути одна-дві сильні екзотичні речі, не більше!

На стінах поруч із репродукціями шедеврів мистецтва розміщуйте свої дилетантські фотографії. Даний стиль допускає поєднання полотен старих майстрів та малюнків ваших дітей на одній стіні, творчий дует ніжної квіткової акварелі та брутальних керамічних панно. Можливе використання робіт сучасних авторів у будь-яких жанрах та стилях: від реалізму до дитячого наїву.

Якщо ви наважилися впустити свіжий вітер фьюжн у свій рідний, але набридлий інтер'єр, то ось кілька правил, які варто дотриматися, щоб не скотитися від новомодного дизайнерського віяння в купецьку вульгарність, де є місця і семи слоникам, і пузатому самовару, і купленому з нагоди гамбсовському гарнітуру:

Правило №1. Краще не змішувати. Основний постулат фьюжн: краще менше ніж більше. Речі покликані підкреслювати та відтіняти один одного, а не захаращувати ваші квадратні метри.

Правило № 2. Пам'ятайте про добрий смак. Саме він повинен прийти до вас на допомогу, якщо раптом здасться, що горезвісний самовар чудово впишеться в інтер'єр вашої спальні в стилі Людовика XIV.

Правило № 3. Не метушіться. Вміння поєднувати речі порівняно з медитацією. Встаньте в центр кімнати, заплющте очі і уявіть собі те, що хотіли б побачити, перш ніж діяти. Фьюжн насамперед фен-шуй, а не хаотичний броунівський рух предметів у просторі.

Правило №4. Фьюжн любить сміливість. Наважуйтеся! Загальний дизайн квартири - строгий, прямо-перпендикулярний, металево-блискучий хай-тек? А в ньому ... весь у позолоті і червоному оксамиті туалет, де замість ручки зливу - оленячий ріг, на стіні - гобелени і поличка з дорогим алкоголем. Виглядає дико, але елемент епатажу в даному випадку швидше зіграє вам на руку – гості будуть приголомшені. Особливо якщо прикрити цю скарлет-о'харівську розкіш скромними темними дверима.

Не варто, однак, забувати, що ф'южн зобов'язує інтер'єр бути легким та життєрадісним. Якнайкраще він підходить для облаштування не стільки квартир (у наших стандартних квадратних метрах особливо не розгуляєшся), скільки заміських будинків: велика кількість вільного простору, майже фізично відчутна «нестерпна легкість буття», точні кольори, що створюють різку, але не контрастність, що б'є по очах. (Обов'язковий білий) - ось відмінні риси стилю фьюжн.

Головне завдання у цьому випадку керуватися власним почуттям смаку, настроєм всього інтер'єру та внутрішньою логікою між об'єктами. Наскільки б несумісними не здавалися предмети, у тому числі картини, в інтер'єрі ф'южн, вони пов'язані між собою. Цей зв'язок може бути очевидним - колірна гармонія і близькість колориту або, навпаки, контраст, або завуальована. За зовнішнім хаосом та непоєднуваністю предметів стилю ф'южн ховається глибока внутрішня робота його творця.

Не можна повторити головну пораду, що стосується стилю фьюжн і взагалі всіх сучасних інтер'єрів: менше серйозності і пихатості. Тому що час закінчених стилізацій минув і, мабуть, назавжди!

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.