АРТ НУВО

Арт-нуво - (від франц. Art Nouveau - нове мистецтво) - французька назва течії і стилю, що зародився в Бельгії та Франції на рубежі 19-20 ст. Дуже часто його плутають зі стилем модерн, проте модерн та арт-нуво далеко не одне й те саме. Арт-нуво відноситься до «флореальної» течії модерну та є декоративно-орнаментальним стилем.

Цей стиль примітний, перш за все, звивистими та плавними контурами. Лінія є основою орнаменту, виконуючи стилетворну функцію, стаючи втіленням краси. Головною відмінністю арт нуво виступає декоративність.

Особливостями стилю є природні та рослинні мотиви та органічне злиття конструктивних та декоративних елементів інтер'єру. Це і кучеряві рослини, і зображення жіночих фігур з волоссям, що струмує. Найбільш популярні мотиви у стилі арт-нуво – водні рослини, наприклад: лілії, латаття як квіти, так і стебла. Також можуть використовуватися інші форми: коло, овал і квадрат.

Арт-нуво в інтер'єрі – це округлі лінії, багаторівневість та асиметрія. Це гармонійне поєднання різних матеріалів і способів декорування - це і метал і камінь, дерево і скло, шпалери і розпис, вітраж і дзеркала.

При виборі матеріалів слід віддавати перевагу натуральним або таким, що імітує. Стіни можна до половини викласти каменем або пісковиком, підійде також мармурова крихта бежевого, коричневого або червоного кольорів. Важливо, щоб верхню лінію було оформлено не рівно, а криволінійно, адже плавні лінії – візитна картка інтер'єрів арт-нуво.

Створюючи стиль арт-нуво у своїй оселі відмовтеся від прямих ліній та кутів. Навіть в обробці стелі віддайте перевагу хвилястим, напівкруглим та овальним формам.

Чудовий варіант оформлення приміщення – проведення хвилеподібної межі між двома контрастними відтінками. Подібні межі кольору виглядають дуже ефектно. Можна використовувати шпалери різної текстури, кольору та малюнка, на стику обрамляючи їх гнучкими молдингами білого кольору.

Різноманітні квіткові мотиви в обробці принесуть затишок та комфорт у дизайн вашого будинку. Використання настінних та настільних світильників з матового скла, що імітують квіти, це якраз стиль арт-нуво: рослинні форми та приглушене місцеве освітлення. Скатертини до підлоги, асиметричні завіси та ламбрекени, драпірування, часто захоплюючі і частина стіни – все це характерні риси цього стилю.

Втіленням стилю арт-нуво стане вбудована шафа з розсувними дверима, де замість стандартного дзеркала можна використовувати матове вітражне скло з рослинно-квітковим орнаментом. Відмінною прикрасою стане настінне дзеркало неправильної форми – теж із орнаментом у стилі арт-нуво.

Коридори краще також зробити асиметричними за рахунок скошених або закруглених кутів та нестандартних отворів. Малюнок підлогового або килимового покриття повинен бути абстрактним, що повторює переплетення хвилястих ліній, що контрастують з основним фоном. Дверні прорізи можуть бути нестандартної асиметричної форми.

Кухня та ванна кімната також можуть бути витримані у стилі арт-нуво. Меблі найкраще робити на замовлення з вигнутими фасадами та закругленими стільницями. Аксесуари краще вибирати не хромовані, а шляхетну патину, яка чудово виглядатиме у поєднанні з підкресленими рослинними мотивами. Кольорове скло або невеликі акценти на посуді додадуть інтер'єру вашої кухні складну символіку, яка так вітається всіма поціновувачами цього стилю.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.