КАНТРІ СТИЛЬ

Кантрі - "сільський" стиль - є, по суті антиподом урбанізованого хай-тек і міцно асоціюється з образом романтичного, затишного та теплого інтер'єру. Цей стиль народився в американській провінції, але давно відійшов від першоджерела, ставши міжнародним, і існує у багатьох різновидах. Стиль кантрі більше інших відповідає нашому уявленню про заміський будинок - трохи романтичний, дуже затишний і комфортний він налаштовує на приємне проведення часу, спокійне і розмірене життя.

Невибагливий і домашній, він символізує стійкість і надійність, покликаний передавати дух сільського життя, де вишуканість поєднується з практичністю сімейного укладу. Суворих законів тут немає, а секрет його простий: стиль знаходиться ніби поза часом, тому що не поспішає розлучатися зі старими речами, цінуючи в них функціональність та красу.

Сучасні інтер'єри в стилі «кантрі» попрощалися з грубуватою і наївною сільською простотою і стали більш витонченими, вишуканими та сучасними, зберігши при цьому свої головні переваги – відсутність химерності, м'якість, ліричність, близькість до природи.

Міське життя на сільському ладі змушує йти на деякі компроміси в дизайні. Кантрі – це насамперед екологічний дизайн. І звідси – натуральні будівельні та оздоблювальні матеріали.

Підлога в інтер'єрі кантрі, зазвичай брукована плиткою або декоративним каменем, масивні дерев'яні мостини, наприклад, з дуба, бука, горіха, клена. Для стін використовується декоративна штукатурка або поєднання фрагментів відштукатурених стін з частково збереженою кам'яною або цегляною кладкою.

В оформленні стін підійдуть і паперові шпалери з неяскравим квітковим малюнком. Дуже часто стіни в стилі кантрі обробляються бордюром або ліпним карнизом, в нижній частині стіни можна використовувати декоративну панель, дерев'яну або по кольору зі шпалерами, що поєднується. Органічно впишуться предмети ручного кування, метал - краще, якщо у вигляді зістареної місцями зворушеної патиною бронзи або латуні.

У декоруванні широко використовується строкатий та яскравий текстиль: фіранки, килимки, подушки. Пріоритет віддається натуральним тканинам – ситцю, льону, шерсті. В оформленні стін, підлог, вікон можуть використовуватися комбіновані тканини або тканини зі схожою фактурою, але різні за малюнком. При оформленні вікна треба відмовитися від складних драпірувань, їх повністю компенсують малюнок і фактура тканини – прості завіси та мінімум складок. Особливо цінуються в «кантрі» вироби ручної роботи – вишиті рушники та серветки, ковдри, ковдри, плетені килимки.

Для стилю характерна багатобарвність, але не яскрава, а трохи приглушена. У колірному рішенні переважають натуральні, частіше світлі та пастельні тони. Важливим є колористичний баланс. Якщо, наприклад, в оббивці меблів поєднуються світло-блакитний та світло-бежевий, то світлі пастельні тони краще підібрати і для шпалер, килима, фіранок, скатертини. Якщо стіни і все більші поверхні інтер'єру витримані в одній гамі, можна зосередитися на аксесуарах, яких у кантрі досить багато.

Як будь-яке явище, що має народне коріння, кантрі багато в чому наївний стиль. Тому в розписах немає хитромудрих орнаментів – лише конкретні квіткові мотиви. Для оббивки м'яких меблів та драпіровок підбираються однотонні тканини або типова для кантрі яскрава смужка. Дуже часто застосовуються набивні тканини з малюнком із маленьких милих квіточок.

Меблі стилю кантрі часто по-сільськи грубуваті, але правильної форми, з неполірованими поверхнями. Розставляється вона традиційним для стилю кантрі способом – дуже невимушено. У кожного предмета меблів має бути мінімум функцій та виражена сільська простота. Але при цьому імітувати селянський побут та легку обшарпаність зовсім не обов'язково. Зручні, функціональні і цілком нові меблі теж можуть виглядати досить природно. Плетені меблі - крісла, диванчики або крісла-гойдалки можна хаотично розставити по всьому будинку. В інтер'єрах кантрі ідеально виглядатиме старе крісло або антикварна дерев'яна комод.

Також для стилю кантрі надзвичайно важливими є аксесуари, які принесуть в інтер'єр цінне відчуття тепла та затишку. Є безліч цікавих предметів: лампи з абажурами, фарфорові статуетки, посуд із рослинним орнаментом. Предмети селянського побуту, такі як скатертини, керамічний посуд чи свічники, надають міській квартирі особливої чарівності. Квіти в горщиках чи пишних букетах – неодмінний атрибут інтер'єру, витриманого у сільському стилі.

Окрасою будинку в стилі кантрі можуть стати сухі квіти: гортензії та троянди, нігтики та ромашки, розставлені у простих вазах всюди від передпокою до кухні. На стінах можна повісити невигадливі пейзажі, виконані аквареллю, фотографії в рамочках.

Слід пам'ятати, що в такому приміщенні не повинно бути яскравого високого світла. Освітлення має бути дуже м'яким, розсіяним: ближче до підлоги, у кутку або за стіною.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.