КІТЧ

Стиль кітч - це поєднання непоєднуваного. Це стиль, що заперечує всі попередні досягнення і ставить під сумнів майбутні. Він народжується через надмірне багатство чи пересиченість, любов до епатажу або, навпаки, від кричущої, що кидає виклик бідності. Кітч йде своїми шляхами, які ніколи не перетнуться з іншими напрямками в мистецтві оформлення інтер'єру. Кітч ніби перекреслює всі стилі, що колись були до нього.

Кітч - це безмежний політ фантазії, що залежить тільки від характеру та темпераменту господаря квартири, від його смаку та елементарного почуття міри. Тут немає жодних канонів абсолютно. Кітч не визнає правил, встановлених минулим.

Саме явище “кітч-інтер'єру” виникло нещодавно - у другій половині ХХ століття. Основна ідея кітчу - це глузування з традиційної історії та усталених згодом художніх смаків і стилів. Можна сказати, що це своєрідний прояв нігілізму в архітектурі, причому повного нігілізму, що заперечує всі попередні досягнення. При цьому відвертий несмак використовується як принцип підбору речей в інтер'єрі, а повна непоєднуваність кольорів і предметів інтер'єру стає основною відмінністю кітчу.

Інтер'єри в стилі кітч зазвичай стають модними тоді, коли старі зразки гарного смаку починають набридати і викликати суцільну тугу, при цьому нова естетика ще перебуває на стадії формування. Історично цей час збігається з якимись кризами: соціальними, військовими чи економічними, коли життя звичайного обивателя втрачає стабільність, і суспільство чекає на зміни. І саме тому мода на кітч є досить короткочасною.

Цей стиль для людей, чий характер зіпсований нігілізмом від самого народження. Вони люблять ставити оточуючих здивування, скидаючи усталені авторитети. Ці люди завжди оригінально одягаються і не менш оригінально обставляють місце, де живуть.

Зазвичай кітч породжується двома крайнощами: або надмірним багатством і пересиченістю, або, навпаки, кричущою бідністю, що кидає виклик. Але чим би не був породжений кітч, у кожному конкретному випадку, кітч – це завжди прояв епатажу та неординарності.

"Кітч від багатства" може виникнути ще й у формі реакції дизайнерів інтер'єру та архітекторів на необхідність потурання смакам, точніше їх повній відсутності у деяких клієнтів. Замовник має, м'яко кажучи, "специфічне уявлення" про красу і стиль, але при цьому володіє великими фінансовими можливостями і впливом у суспільстві, часто змушує професіоналів створювати кітч-"шедеври", і всі спроби дизайнера переконати останнього в ризикованості втілення його побажань. розбиваються про твердиню впевненості клієнта у своїй правоті та власному оригінальному та "винятковому" смаку.

В архітектурі зазвичай улюбленою темою стилю кітч є гострокінцеві вежі та башти заміських котеджів, вузькі готичні вікна в поєднанні з сучасними жалюзі та рулонними віконницями, та відповідне внутрішнє оздоблення: величезну “лицарську” вітальню може прикрашати ультрасучасний електричний

У вищезгаданого "кітча від бідності" трохи інший вигляд, ніж у щойно описаного кітча-від-багатства. "Кітч від бідності" має багато спільного з вуличними графіті. У таких кітч-інтер'єрах основними оздоблювальними матеріалами є поліетиленові фіранки, саморобні перегородки, настінний живопис з аерозольних балончиків з яскраво-кислотними фарбами та меблі, знайдені на звалищі. Інтер'єр такого типу не такий наслідувальний, як його багатий родич, а іронія в ньому витіснюється агресією. У такому інтер'єрі можна зустріти все, що завгодно - автомобільні номери на стінах, вкрадені дорожні знаки, телефонні будки і навіть світлофори.

На Заході, де вишуканими та стильними інтер'єрами давно вже нікого не здивуєш, у свій час існували рекомендації в журналах з дизайну інтер'єру, як можна самому оформити своє житло, перетворивши його на твір кітч-мистецтва. Така естетика “народного дизайну” ґрунтується на тому, що кожна людина має певний творчий потенціал та самобутнє почуття краси.

У таких рекомендаціях, наприклад, можна було зустріти пораду: обдерти шпалери з частини стіни, а потім по трафарету зафарбувати дірки. При цьому трафарети для більшої художньої виразності рекомендувалося часто змінювати: від смужок та гуртків до силуетів тварин та птахів. Також можна вчинити з набридлими меблями. Потрібно лише здерти з неї лак на деяких ділянках, а потім нанести на ці місця золоту фарбу.

Якщо Ви готові виконати ремонт квартири у цьому стилі – у вас є чудова нагода виявити свою фантазію. Але щоб будинок був дійсно приголомшливим, ви завжди повинні бачити межу між абсурдом і красою.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.