ХАЙ ТЕК

Хай тек (від high technology – високі технології) – стиль, що виник наприкінці ХХ століття, основними рисами якого є максимально функціональне використання простору та стриманий декор. Стилю характерні стрімкі, прямі лінії, велика кількість скляних і металевих деталей.

Дизайн інтер'єру в стилі хай-тек чимось нагадує космічний корабель – металеві поверхні, велика кількість пластику, сучасне обладнання, меблі майбутнього. Тому не дивно, що дизайн інтер'єру в стилі хай-тек дуже популярний серед людей, молодих, енергійних, які прагнуть йти в ногу з часом.

Сучасні інтер'єри в стилі хай-тек будуються на поєднанні простору і світла, пропагуючи естетику застосовуваного матеріалу та текстури. У ньому застосовуються конструкції, властиві промисловим будинкам. Технологічний дизайн скрізь: стелі, стіни, підлога, сходи, вікна, двері. У меблів і начиння використовуються технізовані форми предметів і матеріали, пов'язані з технікою: нержавіюча сталь і хромовані поверхні, гнуті металеві труби, сидіння, що обертаються, модифікація рівнів. Замість фіранок ідеально використовуються жалюзі. Посуд – хромована блискуча, простих та лаконічних форм, виразна за дизайном.

Для інтер'єру в стилі хай-тек характерні аскетичність дизайну, максимальна раціональність і гранична лаконічність форм, відсутність швів. Перевага надається великими монолітними формами, ідеально обробленим поверхням. Можлива відкрита цегляна кладка, керамічна плитка та натуральний камінь, штукатурка або рідкі шпалери, дерево, що ламінує, натяжні стелі.

Хай тек дуже чутливий до будь-якої присутності стороннього об'єкта. Заборонені декоративні надмірності у вигляді художніх паркетів, квітчастих шпалер, ліплення, рослинних візерунків та інше. У цьому полягає одна з головних складнощів стилю, не терпить недбалості, у якому все має бути просто ідеально. Одним словом – нічого зайвого.

Ідеальними в дизайні інтер'єру в стилі хай-тек є м'які меблі, простих геометричних форм з однотонною оббивкою. Відмінним рішенням може стати диван-трансформер, що складається з модулів, що дозволяють змінювати форму. Замість звичайних меблів використовуються стелажні модулі із закритими та відкритими секціями. Вся техніка – вбудована, столи та полиці – скляні, а стільці з металевими ніжками та спинками. Двері та перегородки – переважно з небиткого скла, матового або прозорого.

Повна відсутність декору компенсується роботою матеріалу: світло на склі, хромі, політурі дерева. Одним із акцентів в естетиці хай-тек виступають світильники. Для хай-теку світло – майже єдина можливість привнесення різноманітності та створення затишку.

Крім загального освітлення, знаходять застосування численні настінні та підлогові, вмонтовані в меблі та точкові, рейкові та інші світильники, а також джерела світла на кронштейнах, тросах та інших конструкціях. Підсвічування може бути в найнесподіваніших місцях: на рівні підлоги або в ярусах багаторівневих підвісних стель.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.