ЕКЛЕКТИКА

Еклектика (від грец. ekiektikos - здатний вибирати, що вибирає) - поєднання різнорідних художніх елементів. Це гармонійний симбіоз стилів, об'єднаних основною ідеєю зручності та комфорту. "Змішування всього з усім" - саме так у професійному дизайні називають еклектику.

Напрям еклектики найближче нам, ніж інші - адже людина протягом життя неодмінно обзаводиться чималою кількістю речей, які за стилем погано поєднуються один з одним. А ось еклектика з радістю виправдає пристрасть до покупок, коли господар квартири пристрасний мандрівник, який намагається привезти з усіх поїздок пам'ятний сувенір (часто не один). У цьому випадку інтер'єр буде зітканий із старовинних або сучасних деталей із вкрапленнями екзотики та етніки. Різнокольорові пластикові стільці та сучасний світильник сусідять із старовинним індійським свічником та антикварним столиком з ажурного чавунного лиття. Подібний дизайн інтер'єру виглядає унікально і надзвичайно декоративний.

Буває й так, що в одній квартирі мешкають відразу кілька поколінь людей, зі своїми смаками та уподобаннями. Еклектика не дозволить посварити їх: патріархальні деталі врівноважуються ультрамодними речами, і все виглядатиме так, ніби стара споруда поступово обростає атрибутами сучасності. Проте простір має виглядати захаращеним, оскільки сучасність диктує лаконічність в інтер'єрі.

Якщо ви зважилися на змішування різнорідних предметів у межах однієї кімнати або квартири, подумайте над елементом. Їм може стати кольорова гама, архітектурні рішення чи елементи декору. Експерименти варто починати з близьких за духом стилів, при цьому не використовуючи більше двох-трьох напрямків.

Несподівані мікси стилів різних епох, що існують у гармонії, можуть створити абсолютно неповторний інтер'єр. Тут уживуться такі, здавалося б, несумісні речі як різьблені чорні африканські меблі та класичні портрети. Сучасні меблі та стильні бра поєднуються з раритетним каміном та англійським порцеляновим сервізом.

У будинку можуть співіснувати твори найрізноманітнішого живопису, від полотен старовинних майстрів до подарунків друзів і навіть власних творів, створених руками господарів чи їхніх дітей. Підкреслено сучасні м'які меблі сусідять зі старим комодом, який пережив кілька історичних епох і навіть кілька спроб реставрації та перетворення.

В умовах, де змішані стилістично різні предмети, дуже важливо акцентувати увагу на деталях, тому що саме деталі поєднують такі різні за характером предмети. Крім того, еклектика вимагає підпорядкування певному кольору, його різним відтінкам, хоча самі елементи декору можуть відповідати різним стильовим напрямкам. Крім кольору аксесуари має поєднувати фактура та структурність.

Еклектичний стиль популярний саме своєю нетиповістю, відмовою від стандартних рішень та стереотипних підходів. Все найкраще, що накопичили в минулих століттях модні раніше стилі, знайшло відображення в еклектиці, яка змогла органічно увібрати різноманітні декори. Відмінна його риса – комфорт та краса в будь-якому елементі інтер'єру.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.