КОНСТРУКТИВІЗМ

Стиль конструктивізм виник Росії у 20-ті роки ХХ століття. У 30-х роках поширився у Німеччині, Франції, Англії. А у 40-х роках у США. Конструктивізм поставив за мету повністю змінити світ і людину, розлучитися з усіма традиціями, щоб відкрити абсолютно нову сторінку в історії мистецтва. Конструктивісти, категорично відмовившись від будь-яких зразків минулого, хотіли змоделювати майбутнє, яке уявлялося їм як гармонія ясних геометричних форм.

Джерелом краси їм стала техніка, у її незграбних контурах шукали вони нові форми, джерелом натхнення їм були бездоганно функціонуючі механізми, а творчим девізом: розчинити у справі естетичну, емоційну сутність мистецтва. Ніщо зайве не чіпляє погляду, все функціонально, продумано, зважено. Вивірені пропорції ріднять авангардну архітектуру того часу із класичною архітектурою античності. Прості та чіткі форми, вікна від підлоги до стелі, метал та бетон – будинки, схожі на кораблі, а всередині створювався інтер'єр нового часу.

Внутрішній простір будинків звільнявся від перегородок, заперечувалися старі уявлення про взаємини внутрішніх приміщень будинку. Поділ на зони здійснювався абстрактним чином найчастіше за рахунок легких пересувних перегородок, окремі замкнуті кімнати, коридори – все це вважалося безнадійно застарілим. На відміну від інтер'єрів попередньої епохи модерну, що нагадують затишну раковину, будинки конструктивістів звали у майбутнє високих технологій, машинного виробництва та футуристичних мегаполісів.

Найбільш яскраво стиль проявив себе в архітектурі та меблях. Продумані функціональні рішення та суворе дотримання їх вимог, компактні обсяги з чітко виявленим каркасом, технічна ясність побудови архітектурної форми. Застосування залізобетону, цегли, скла. Відсутність ліпного декору. На фасадах ритмічно чергуються об'єми та вікна, контраст гладких площин стіни та скла, чіткість вертикальних та горизонтальних поділів. Можливі стрічкові вікна, плоскі покриття, відкриті опори на нижніх поверхах.

Працюючи над формою переважно приділяється увага конструкції, яку розглядають як головну носійку функціональних і естетичних начал. Тому зовні архітектурні та меблеві форми виглядають як каркас, що складається із простих геометричних фігур. Унікальність предмета мала ніякого значення, а головним критерієм стала універсальність.

Кольорова гама – проста та лаконічна. Орнамент був відсутній повністю, допускалися колірні акценти – блиск металу, благородний чорний, чистий білий та насичені прості кольори – червоний, жовтий, синій. Ці кольори вважалися відбитком філософських та духовних цінностей епохи.

Конструктивізм в інтер'єрі – майже історія, але його втілення у сучасному будинку чи стилізація – цілком можливе. Більше того, багато ідей конструктивізму знайшли свій розвиток у мінімалізмі.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.