АМПІР

Ампір (франц. Empire – імперія від лат. imperium – командування, влада) – це стиль архітектури та інтер'єру, який є своєрідним відображенням римської класики у поєднанні з єгипетськими мотивами. Стиль ампір – вища точка, а водночас і завершальний акорд зародився у другій половині XVIII століття класицизму. Це стиль аристократії, що не виходить із моди і досі.

У цьому стилі все покликане показати розкіш: багаті важкі драпірування, прикраси з металу, на стінах старовинні гравюри, карбування або картини в гарних рамах. Дизайн у стилі ампір відрізняється великоваговістю, чіткістю форм та хитромудрістю обробки. Шпалери можна замінити тканиною і тканиною обтягнути абажур всіх ламп в кімнаті.

Головну особливість інтер'єру в стилі ампір надавали дзеркала, яких за задумом було дуже багато. Окрім звичних місць – над каміном, між вікнами – вони з'являлися над ліжками, на стулках дверей, ховалися біля підлоги між ніжками меблів. Серед будуара ставили дзеркало-псише, схоже на арку в людський зріст. З окремих дзеркальних відображень складався цілий світ ілюзорний. Своєрідні вікна використовуються навіть на речах: стравах, вазах, кавниках, табакерках.

Для стилю ампір характерна підвищена увага до світильників – кришталеві масивні люстри з бронзи, настінні багаторіжкові світильники. Парадність підкреслювалася великим сяючим кришталем у поєднанні з металом, що виглядало розкішно та шляхетно.

У дизайні меблів застосовуються античні, особливо римські архітектурні форми: колони, пілястри, консолі, карнизи та фризи. Опорні частини столів, крісел, стільців, диванів виготовляються як античних герм, сфінксів, грифонів, колон і левових лап.

Різьблення, як декор, практично не застосовується. Як декоративні елементи використовуються бронзові або позолочені накладки, улюблені мотиви – схрещені мечі та списи, щити та шоломи, лаврові вінки.

У формі меблів використовуються прямокутні, масивні, замкнуті форми. Профілі та виступи використовуються рідко. Важливу роль стала грати фактура матеріалу, зокрема і якість деревних порід. Перевага надавалася темно-червоному дереву. Його гладка поверхня прикрашалася бронзою, позолоченою через вогонь, із строго симетричними візерунками.

Як крісла, так і всі інші меблі для сидіння жорсткі. Меблі цього стилю, віддають перевагу пишності, на шкоду зручності користування. Стільці дещо простіше крісел, причому їхній спинці часто надається форма ліри, яка є одним із найбільш уживаних мотивів в прикрасах предметів меблювання стилю ампір.

Краще віддати перевагу меблям темного кольору (чорного, кольору каштана або червоного дерева). І нехай вона буде присадкуватою і взагалі, найвищого в кімнатах, виконаних у стилі ампір, краще уникати. У такій кімнаті також доречні шкіряні меблі та масивні світильники для підлоги з плафонами з тканини.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.