ГОТИЧНИЙ СТИЛЬ

Готика – стиль середньовічного мистецтва, що у Парижі і який панував у Європі у XIII - XIV ст. Поступово витіснивши романський стиль, готика вносить у моду все безтілесне та високе, з подовженими пропорціями.

Характерними елементами стилю стають колони, складні форми склепінь, ажурні орнаменти. Удосконалення будівельних конструкцій дозволило позбавити стіни навантаження і внести в інтер'єр величезні витягнуті вікна з вітражами. Саме кольорові вітражі у вигляді стрілчастих арок стали однією з найвідоміших особливостей стилю готики. Завдяки їм весь внутрішній простір приміщень був насичений світлом, забарвленим в різні кольори.

Незважаючи на середньовічну похмурість та таємничість, готичний стиль відрізняється величчю та витонченістю. Стіни облицьовані деревом або прикрашені розписом яскравих кольорів, настінними гобеленами. Картини як декор практично не використовувалися. Над входом, як правило, розташовувалося величезне вітражне вікно-троянда.

Типовими меблями готичного стилю були високі двостулкові шафи, буфети на високих ніжках, високі спинки стільців та ліжок, що імітують архітектурні деталі замків та церков.

Столи в готичному інтер'єрі мали глибокі висувні ящики і стільницю, що сильно виступала, основою якої були дві торцеві опори. Під відкидною стільницею знаходилося безліч відділень та невеликих скриньок. Ліжка вбудовувалися в стіну або мали класичний каркас, незмінним атрибутом якого був балдахін.

Одним з основних видів меблів були скрині, які виготовлялися з різних порід дерева та були прикрашені фігурною ліпниною та металевими вставками. Деколи скрині служили столами, лавами і навіть ліжками. Часто їх ставили один на інший, прикрашаючи при цьому всю конструкцію стрілчастими склепіннями – так виходила шафа.

Відтворити атмосферу замкового інтер'єру в сучасній квартирі складно, але цілком під силу. Ефект старовини допоможуть створити приглушені та неяскраві кольори: темно-червоний, вишневий, синій та зелений. Для обробки стін можна використовувати шпалери із сюжетним малюнком. Для надання приміщенню вираженої висоти частину малюнка стіни можна продовжити на стелю. Оригінальним рішенням декору стануть імітації гравюр, що зображають середньовічні поєдинки, сувенірні мечі та лицарська атрибутика.

Підлога з темного дерева бажано покрити безворсими килимами. Меблі в стилі готики масивні, наприклад, з дуба, прикрашені рослинним орнаментом.

Одним із символів готичного стилю є джерело вогню та тепла, яким служив багато оформлений камін. Якщо можливості в організації справжнього каміна немає, можна обмежитися гіпсокартонною конструкцією, що імітує піч. У спальні можна розмістити широке ліжко з балдахіном, комод із дзеркалом та важкі тумбочки. Освітлення в такому інтер'єрі має бути приглушеним та теплим.

В результаті ви отримаєте правильно витриманий образ середньовічної доби, який створить враження сучасного та стильного інтер'єру.

© Copyright 2024. EDEN BUD
Всі права захищені.